
У теплому середовищі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, тому влітку дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції. Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними симптомами є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь Держпродспоживслужба України рекомендує:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання;
- зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати продукти із «запасом», приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі споживання пізніше, страви мають проходити вторинну термічну обробку. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
- не брати в дорогу продукти, які швидко псуються;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, облити окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я. Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує — госпіталізувати хворого чи залишити його вдома, де під наглядом медичного персоналу він пройде курс лікування.
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
За матеріалами газети «Медичний вісник +» №30 (417) від 24 липня 2018 р.